Secció ESTUDIANTS

Theáomai

Lluny de voler fer una exposició institucional, en aquesta ocasió hem volgut crear un context on els estudiants tinguin veu pròpia i connectada amb el present absolut de les seves inquietuds. Per aquest motiu hem convocat un concurs obert a tots els estudiants de les escoles superiors, l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i el Conservatori Superior de Dansa (CSD).

Només hem demanat dues coses: que generessin grups de creació que, a més d’escenògrafs, incloguessin altres perfils professionals de les arts escèniques, i que esbossessin una idea que els semblés interessant de treballar en el marc d’una exposició internacional d’escenografia. Una idea sorgida dels seus interessos d’estudiants d’arts escèniques, en relació a com veuen o entenen la professió, o lligada als seus processos creatius.

Projectes presentats

Fàbrica de Quimeres de Míriam Alemany-Garnés, Nina López-Le Galliard, Xavier Oró Archs i Xènia Sendra Luna.
– Projecte presentat per Marta López Figueras, Ona Sallas Batlle, Mª Magdalena Garzón Torrandell i Oriol Corral Meroño.
Fals quadern de viatge de Carlota Grau Bagès, Clàudia Serra Mas i Cristina Viñas Marcus.

El projecte guanyador és Theáomai, de Lola Belles, Sergi Cerdan, Sara Espinosa i Lluc Ubach. Una proposta sobre el fet creatiu, la contemplació, la implicació de l’art amb el context present i que apel·la a l’experiència íntima de l’espectador.

© 2019 – Equip Audiovisuals. Institut del Teatre

Secció ESTUDIANTS

Secció ESTUDIANTS

Capa cv

Capa pdf


Secció estudiants text

4 dossiers PDF


ELS ESTUDIANTS AUTORS DE LA INSTAL·LACIÓ

Els autors de la instal·lació Theáomai són un grup d’estudiants de 4t curs de l’Institut del Teatre. Lola Belles, Sergi Cerdan i Sara Espinosa són estudiants d’Escenografia, i Lluc Ubach és estudiant de Direcció i Dramatúrgia. S’han conegut a l’escola compartint assignatures i pràctiques escèniques.

Tots quatre tenen altres formacions de caràcter ben divers. La Sara i el Sergi són músics, la Lola és dissenyadora i el Lluc és il·lustrador. Des d’aquesta varietat de perfils comparteixen una mateixa manera d’entendre el teatre; un terreny on els processos de creació no estan compartimentats, on el límit del llenguatge que exploren no és més que el límit del seu univers teatral que està en constant procés de descoberta.

Més enllà dels projectes curriculars comparteixen inquietuds artístiques i reflexions que ja han tingut l’oportunitat d’experimentar en projectes propis extraacadèmics que els van donant una veu distintiva com a grup de creació. Prèviament a aquesta participació a la Quadriennal de Praga, el col·lectiu ha creat Dramatúrgies de l’ull compost, una instal·lació basada en la novel·la Das Schloss de Kafka.


THEÁOMAI

CREACIÓ D’ESPAI GROC EN RECINTE NO SUSCEPTIBLE DE CENSURA

Theáomai (contemplació) és el terme grec que fa referència a la mirada com a acte creatiu, lluny de les connotacions passives que acostumem a emprar en un context en què la informació visual ha saturat la nostra quotidianitat.

La mirada és per se creadora i genera un discurs.

L’escenògraf impregna amb el seu ull crític l’espai que dissenya i produeix, amb la seva proposta, un impacte en la mirada de l’espectador, convidant-lo a dialogar amb el que es materialitza just davant dels seus ulls i a convertir-se en cocreador de la peça escènica. Entenem, doncs, l’escenògraf com un creador d’espais per al debat.
Tot ha de ser capaç de ser parlat i discutit en un escenari, sigui el que sigui. La mirada de l’escenògraf és el punt de partida d’un teatre compromès amb la llibertat d’expressió i amb la diversitat d’opinions i de pensaments. A partir d’aquí, és l’espectador el que decideix quina història s’explica, què pensar, què fer…

Aquesta és la nostra proposta, un espai en constant transformació on el públic pugui ser el
responsable final d’escriure la seva pròpia narrativa sobre els fets del nostre present.

Agraïment a Anna Gual, poeta

 

– Dossier Theáomai

 

Lola Belles, Sergi Cerdan, Sara Espinosa i Lluc Ubach
Dissenyadors i autors de la instal·lació