ESCENÒGRAFES PARTICIPANTS

Anna Alcubierre / Paco Azorín / Cube.bz / Sílvia Delagneau / Max Glaenzel / Eugenio Szwarcer

Podríem considerar que Anna Alcubierre, Paco Azorín, Cube.bz, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Eugenio Szwarcer formen part d’una generació. Estan formades majoritàriament a l’Institut del Teatre i quasi totes van començar a treballar a finals dels anys noranta en un context on les polítiques culturals i la inversió econòmica era molt diferent de l’actual.

Creiem que el que defineix aquesta generació no és una determinada identitat com a grup sinó l’heterogeneïtat en les maneres d’entendre i apropar-se al disseny escènic. Des del treball amb la il·luminació que fa Cube.bz a l’ús del vídeo i els llenguatges documentals de Szwarcer, de l’estret lligam entre direcció d’escena i escenografia d’Azorín a la ferma assumpció del rol d’escenògraf que encarna Glaenzel, o del disseny de personatges de Delagneau al pont entre espais escènics i expositius d’Alcubierre, totes elles han donat a l’antic, bell i controvertit mot «escenografia» un sentit ampli i propi.

En un país tan petit com el nostre aquesta pluralitat és riquesa i possibilitats. Però alhora, juntament amb les transformacions econòmiques, polítiques i socials que estem vivint, ens situa en un escenari incert, canviant i carregat de preguntes per al futur.

La nostra voluntat ha estat evitar una mostra retrospectiva on elles fossin un tema a exposar. La proposta de compartir un joc, una reflexió sobre casos de conflictivitat social recent usant les seves eines i els seus llenguatges artístics propis ha significat un valuós material per als creadors. L’estand que presentem s’ha construït al voltant de les seves contribucions.

© 2019 - Equip Audiovisuals. Institut del Teatre

ESCENÒGRAFES PARTICIPANTS

ESCENÒGRAFES PARTICIPANTS

Capa cv

Capa pdf


EUGENIO SZWARCER

Es forma a l’Argentina i a Barcelona. Compagina l’escenografia amb la realització i producció audiovisual per a nombroses produccions. Els pilars essencials del seu treball són la interacció entre l’acció escènica i la imatge projectada i la concepció de l’espai com a element expressiu i generador de resistència i moviment. A l’estranger ha treballat recentment amb creadors de primer nivell internacional com Sidi Larbi Cherkaoui (Milonga, 2013 i Shellshock 2014), i a Catalunya ha col·laborat amb directors com Carme Portaceli i Joan Ollé. En l’actualitat es dedica en exclusiva a la seva companyia La Conquesta del Pol Sud.


MAX GLAENZEL

Format a l’Escola Massana com a dissenyador industrial, treballa com a escenògraf des del 1994 icol·laborador habitual d’Àlex Rigola, Carlota Subirós, Marcos Morau, Sergi Belbel, Xavier Albertí iDavid Selvas, entre d’altres, ha estrenat les seves obres en centres de produccó com el TeatreNacional de Catalunya, Teatre Lliure, Sala Beckett, Centro Dramático Nacional, Schaubühne iSchauspielhaus Düsseldorf. En els últims tres anys ha treballat amb la Göteborgs OperansDanskompani, The Royal Danish Theater, Teatro Stabile del Véneto, Teatros del Canal i el Mercatde les Flors.


PACO AZORÍN

Des del 1996 ha creat més de 200 escenografies i 100 dissenys d’il·luminació amb creadors com ara Lluís Pasqual (Hamlet, La tempestad, Mòbil, El caballero de Olmedo, Els feréstecs, Quitt), Carme Portaceli (Lear, Sopa de pollastre amb ordi, Un enemic del poble, L’auca del senyor Esteve), Sergi Belbel (El mètode Gronholm), Víctor Ullate (Samsara, Carmen, El amor brujo), Joan Castells (Ran del camí, Ran de mar, Perversions), Coco Comín (Grease, Chicago), Ernesto Caballero (Rinoceronte, El jardín de los cerezos, Galileo Galilei, Inconsolable), Miguel del Arco (Refugio, Fuenteovejuna, Federico Hacia Lorca); Mario Gas (Calígula, El veneno del teatro, Sócrates), en teatres com ara el Teatre Lliure, el Teatre Nacional De Catalunya, el Centro Dramático Nacional (Madrid), el Teatro Español (Madrid), els Teatres de la Generalitat Valenciana, Opéra National de Paris (Il prigioniero), el Gran Teatre del Liceu (Le nozze di Figaro), el Festival Grec, el Festival de Otoño (Madrid) o el Teatro Arriaga (Bilbao).

Com a director d’escena, ha treballat al Festival Shakespeare (Hamlet, el dia dels assassinats), Centro Dramático Nacional (Escuadra hacia la muerte), Festival de Mérida (Salomé, Julio César, Samson et Dalila), Gran Teatre del Liceu (Tosca, La voix humaine, Una voce in off, The monster at the maze), Teatro de la Maestranza (Con los pies en la luna, Tosa), Festival de Peralada (Otello, La Traviata) i Macerata Opera Festival (Otello).

El 2003 crea el Festival Shakespeare, únic festival de tot l’Estat dedicat íntegrament a l’obra de l’autor anglès. És director artístic del festival durant les seves primeres quatre edicions.

En l’àmbit de la docència, fa classes magistrals i conferències a la Universidad Internacional de Andalucía, Universitat de Barcelona, Universitat de València, Escola Elisava, Universidad Pontificia de Medellín, Rcr Arquitectes Workshop Internacional d’Escenografia. Pel que fa al disseny ocasional d’esdeveniments, és col·laborador habitual de l’Ajuntament de Madrid (Premios Amigo, Campanyes de Nadal, director artístic de la candidatura olímpica de Madrid 2012), així com d’empreses com ara SEAT (Premis Golden Deale).


SÍLVIA DELAGNEAU

Salamanca, 1981.

Soc llicenciada en escenografia per l'Institut del teatre de Barcelona. També m’he format com a escenògrafa a l’École Supérieure des Arts Décoratifs, a París, i he fet diversos cursos de fotografia i confecció a l’escola Felicidad Duce.

Actualment treballo com a escenògrafa, dissenyadora de vestuari i creadora en disciplines com el teatre, les arts visuals i audiovisuals.

L’any 2014 vaig rebre el premi Adrià Gual de l’Institut del Teatre que em va permetre presentar el meu espectacle Només ens vol protegir del cel al Festival Grec 2015.

En els dos darrers anys he participat com a dissenyadora de vestuari i escenògrafa en 12 muntatges en teatres i festivals com: el Göteborgs Operans Danskompani (Suècia), The Royal Danish Theatre and Ballet (Dinamarca), el Tanz Luzerner Theater (Suïssa), el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Festival Grec, els Teatros del Canal i el Festival Temporada Alta.

Entre els creadors amb els quals col·laboro actualment destacaria el treball com a dissenyadora de vestuari per al coreògraf Marcos Morau (La Veronal) a: Rothko Chapel, Göteborgs Operans Danskompani 2017; Pasionaria, Teatros del Canal i Festival Grec 2018; Carmen, The Royal Danish Theatre and Ballet 2018; Orfeu i Eurídice, Tanz Luzerner Theater 2019. Altres treballs a destacar són l’escenografia i el vestuari per a l’Agrupación Señor Serrano (Kingdom, Festival Grec, Barcelona 2018), Oriol Pla (Travy, Teatre Lliure, Barcelona 2018), Àlex Rigola (Ivànov, Teatre Lliure, Barcelona 2017), Albert Arribas (Actes obscens en espais públics, Teatre Nacional de Catalunya 2017).

Soc fundadora de la companyia Indi Gest. Tot i que el 2015 deixo de ser-ne membre, segueixo participant com a part de l’equip creatiu tant en obres de Jordi Oriol (L’Empestat) com d’Alícia Gorina (Watching Peeping Tom), amb qui col·laboro habitualment també fora de la companyia, com a Blasted (Rebentats), Temporada Alta 2017 i TNC 2108, i a Déu és bellesa, Teatre Maldà 2017.


CUBE.bz

Beure de les fonts de l’arquitectura racionalista nord-americana, de Camarón de la Isla, els germans Lumière, Bruce Nauman, Alvar Aalto o Jean Prouvé, les noves tecnologies, Olafur Eliasson, l’escena berlinesa, Caravaggio, The Young Ones, la Velvet, la rumba i el punk, Leonardo da Vinci o el barraquisme en general (entre molts d’altres) ens situa. Performance, time codes, instal·lació, artefactes escènics, nous i vells sistemes d’il·luminació, dramatúrgia espacial, la manca o l’excés de narrativa, la llei de la gravetat, mecanismes de percepció, rotaflex i lingüística són algunes de les nostres eines de creació. Formats en arts visuals, teatre i arquitectura, el nostre treball es caracteritza per la recerca permanent en els camps de la llum, l’espai i els objectes que l’ocupen mitjançant l’actitud transgressora que comporta situar-se en els límits de la parateatralitat. Hem treballat, entre d’altre, amb General Elèctrica, Frederic Amat, Societat Doctor Alonso, Àlex Rigola, Marcel·lí Antúnez, Constanza Brnčić, Agustí Fernández, Albert Pla, Standstill, La Fura dels Baus, Agrupación Señor Serrano, Mal Pelo, Sílvia Pérez Cruz, Los Corderos, Cabo San Roque, Sol Picó, Maria Arnal i Marcel Bagès, Rosalía…

 

http://cube.bz/


ANNA ALCUBIERRE

Estudia disseny a EINA, es llicencia en Escenografia a l’Institut del Teatre de Barcelona, realitza un postgrau de Direcció d’Art a l’École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de París, un Màster Oficial Interuniversitari en Gestió Cultural a la UOC, i actualment està elaborant el doctorat a la UdG. Forma part del personal docent investigador a EINA, Centre Universitari de Disseny i Art adscrit a la UAB, on imparteix classes al Grau de Disseny i al Màster Oficial i de Recerca en Art i Disseny.

Acumula 20 anys d’experiència en espais museogràfics i escenogràfics. Actualment dirigeix l’estudi Espai e on treballen en l’àmbit del disseny, l’escenografia i l’arquitectura. Elaboren projectes d’espai des de la narrativitat i es consideren, per tant, intèrprets de continguts. Col·laboren amb institucions culturals, gaudeixen del treball en equip, i contemplen la sostenibilitat i la tecnologia en els seus projectes.

L’Anna defineix l’escenografia com un llenguatge multidisciplinari capaç d’intervenir en entorns diferents i il·limitats.

Alguns dels seus projectes, tant museogràfics com escenogràfics com d’investigació, han estat reconeguts amb premis nacionals o internacionals.

www.espaie.cat